Χειρουργική Υποσπαδία

Τι είναι ο υποσπαδίας και τι τον προκαλεί?
Ο υποσπαδίας είναι μια συγγενής (παρουσιάζεται στη γέννηση) πάθηση που αφορά το παιδικό πέος. Είναι ένας συνδυασμός 3 ξεχωριστών προβλημάτων: η τρυπούλα μέσα από την οποία περνούν τα ούρα (στόμιο ουρήθρας) δεν βρίσκεται στην κορυφή του πέους, το δερματάκι ( ακροποσθία) είναι όλο μαζεμένο από τη πάνω μεριά χωρίς καθόλου από την κάτω και το πέος μπορεί να έχει κάμψη. Η θέση του στομίου της ουρήθρας ποικίλει. Σε μερικά αγόρια, βρίσκεται πολύ κοντά στην κορυφή του πέους ενώ σε άλλα βρίσκεται στη βάση του πέους ανάμεσα στους όρχεις.
Περίπου ένα στα 300 αγόρια έχει υποσπαδία και τα νούμερα δείχνουν να αυξάνουν συνέχεια. Δεν είναι γνωστά τα αίτια του υποσπαδία και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μάθουμε τι τον προκαλεί. Ο υποσπαδίας μπορεί να συνυπάρχει με άλλες παθήσεις όπως βουβωνοκήλη ή κρυψορχία και ο γιατρός πρέπει να εξετάσει το παιδί με λεπτομέρεια ώστε να επιβεβαιώσει ή να αποκλείσει κάποιο άλλο πρόβλημα. 

Πως μπαίνει η διάγνωση του υποσπαδία?
Ο υποσπαδίας συνήθως γίνεται αντιληπτός με την κλινική εξέταση από την όψη του πέους και τα συμπτώματα που αναφέρουν οι γονείς. Τα περισσότερα αγόρια ελέγχονται σε ηλικία λίγων μηνών ώστε να σχεδιαστεί η επέμβαση διόρθωσης σε ηλικία 6-12 μηνών. Είναι πολύ σημαντικό να μην γίνει περιτομή διότι το δερματάκι χρειάζεται για την εγχείρηση.

Πως θεραπεύεται ο υποσπαδίας?
Παρόλο που ο υποσπαδίας δεν προκαλεί κάποιο επείγον πρόβλημα και δεν κινδυνεύει η ζωή του παιδιού, κάνει αδύνατη την ούρηση σε όρθια θέση και αργότερα η στύση και η σεξουαλική ζωή θα παρουσιάζουν δυσκολίες. Σκοπός της επέμβασης είναι ο ευθειασμός του πέους, η μετακίνηση του στομίου της ουρήθρας στην κορυφή του και η περιτομή για την αφαίρεση περίσσειας δέρματος. Με τον τρόπο αυτό το πέος θα δείχνει πια φυσιολογικό. Συνήθως, ο χειρουργός μπορεί να κάνει όλες τις διορθώσεις σε μία μόνο επέμβαση, όμως αν η μορφή του υποσπαδία είναι σοβαρή τότε ίσως αποφασίσει να το διορθώσει σε 2 στάδια με 2 ξεχωριστές επεμβάσεις.

Τι συμβαίνει πριν από την επέμβαση? 
Θα σας δοθούν πληροφορίες για το πώς θα προετοιμάσετε το παιδί για την επέμβαση.
Με την εισαγωγή στην κλινική το παιδί θα κάνει πρώτα τις απαραίτητες εξετάσεις αίματος και ούρων καθώς και ένα καρδιογράφημα. Το πρωί της επέμβασης, το παιδί πρέπει να είναι νηστικό τουλάχιστον για 4-6 ώρες. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες αυτές διαφορετικά η επέμβαση μπορεί να καθυστερήσει ή και να αναβληθεί.
Ο χειρουργός θα σας επισκεφθεί στο θάλαμο για να σας εξηγήσει πάλι την επέμβαση με λεπτομέρεια, θα συζητήσει μαζί σας για ότι σας απασχολεί και θα σας ζητήσει να υπογράψετε τη δήλωση συγκατάθεσης ώστε να επιτραπεί η επέμβαση. 
Ο αναισθησιολόγος θα σας επισκεφθεί για να σας εξηγήσει για την αναισθησία και τα παυσίπονα μετά την επέμβαση. Εάν το παιδί έχει κάποιο άλλο ιατρικό πρόβλημα, όπως αλλεργίες, παρακαλώ να το πείτε στο γιατρό. Φέρτε μαζί σας ότι φάρμακα παίρνει το παιδί.

Τι γίνεται στην επέμβαση? 
Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί 1-3 ώρες ανάλογα με τη σοβαρότητα του υποσπαδία. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί το γύρω δέρμα για να κατασκευάσει ένα σωληνάκι και να μακρύνει την ουρήθρα ώστε στο τέλος να φτάνει μέχρι την κορυφή του πέους. Μερικές φορές δεν υπάρχει αρκετό δέρμα για να φτιαχτεί η ουρήθρα. Τότε μια πρώτη επέμβαση τοποθετεί επιπλέον δέρμα στο πέος με μόσχευμα και 6 μήνες αργότερα μια δεύτερη και τελική επέμβαση ακολουθεί. 

Τι κίνδυνοι υπάρχουν? 
Κάθε επέμβαση έχει ένα μικρό κίνδυνο αιμορραγίας κατά τη διάρκεια ή μετά.
Υπάρχει επίσης μια μικρή πιθανότητα μόλυνσης και για το λόγο αυτό το παιδί σας θα πάρει αντιβιοτικά προληπτικά 
Κάθε αναισθησία μπορεί να έχει μια μικρή πιθανότητα επιπλοκών. 
Ο αναισθησιολόγος του παιδιού σας θα είναι έμπειρος και εκπαιδευμένος να αντιμετ ωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει. Μετά την αναισθησία μερικά παιδιά νοιώθουν ζάλη και τάση για εμετό. Μπορεί να έχουν πονοκέφαλο ή πονόλαιμο. Όλα αυτά διαρκούν λίγο και δεν είναι σοβαρά.
Σε περίπου 1 στα 15 αγόρια, η αρχική τρυπούλα ανοίγει πάλι (συρίγγιο) έτσι ουρούν από 2 μεριές. Αυτό συνήθως συμβαίνει αρκετά νωρίς μετά την επέμβαση και θα χρειαστεί μια μικρότερη εγχείρηση αργότερα για να κλείσει. Άλλες φορές η νέα τρυπούλα στενεύει και χρειάζεται διαστολές με τοπική αναισθησία για να μεγαλώσει.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση?
Το παιδί σας θα συνέλθει από την αναισθησία και την επέμβαση στην μονάδα ημερήσιας νοσηλείας και σύντομα θα μπορεί να πιεί νερό και να φάει ένα ελαφρύ γεύμα. Αφού επιστρέψει από το χειρουργείο θα έχει ένα λεπτό σωληνάκι (καθετήρας) από όπου θα βγαίνουν τα ούρα και ένας ειδικός αφρός θα καλύπτει το πέος του. Αυτά θα μείνουν για μια βδομάδα.
Ο καθετήρας μπορεί να ερεθίσει την κύστη του παιδιού και να προκαλέσει “σπασμό της κύστης”, αλλά θα φροντίσουμε να δώσουμε στο παιδί σας ειδικά φάρμακα καθώς και παυσίπονα. Ο σπασμός της κύστης μπορεί να παρουσιαστεί σαν κοιλόπονος ή πόνος γύρω από το πέος ή την έδρα. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να κάνει τα πράγματα δυσκολότερα για αυτό να δίνετε στο παιδί μια ισορροπημένη διατροφή και να πίνει άφθονα υγρά όταν επιστρέψετε σπίτι. Θα μπορέσετε να επιστρέψετε σπίτι με το παιδί σας λίγες ώρες μετά την επέμβαση.

Όταν επιστρέψετε σπίτι..
Είναι φυσιολογικό το παιδί σας να αισθάνεται λίγο άβολα για μια έως δυό μέρες Συνήθως παυσίπονο σιροπάκι Depon θα είναι αρκετό εάν το δίνετε τακτικά κάθε 4-6 ώρες. Δεν χρειάζεται να ξυπνάτε το παιδί τη νύκτα για το φάρμακό του. 
Ο αφρός και το σωληνάκι πρέπει να μείνουν για μια βδομάδα. Οι νοσοκόμες μας θα σας εξηγήσουν πώς να τα φροντίσετε πριν πάτε στο σπίτι σας. Να αποφύγετε να κάνετε στο παιδί μπάνιο και ντούζ έως ότου βγούν ο αφρός και ο καθετήρας. Εάν οι γάζες λερωθούν, απαλά στεγνώστε τις με ένα πανάκι. Το παιδί σας θα παίρνει αντιβιοτικά προληπτικά για όλη την εβδομάδα.

Πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας εάν: 
Το παιδί σας πονάει αρκετά και τα παυσίπονα δεν βοηθούν
Το τραύμα βγάζει υγρά
Ο αφρός μετακινηθεί
Ο καθετήρας σταματήσει να βγάζει ούρα
Ο καθετήρας βγεί

Τι ακολουθεί αργότερα?
Πρέπει να έρθετε μια βδομάδα αργότερα ώστε να βγάλει ο γιατρός τον αφρό και τον καθετήρα. Αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό για το παιδί, έτσι το πρωί πριν έρθετε δώστε του ξανά μια δόση Depon. Όταν βγεί ο αφρός, το πέος θα δείχνει κόκκινο και πρησμένο. Αυτό είναι αναμενόμενο και θα υποχωρήσει μετά από λίγες μέρες. 
Ο γιατρός θα σας δεί ξανά με το παιδί σας 3 μήνες μετά την επέμβαση και για το λόγο αυτό θα πάρετε ραντεβού.

Πρέπει να καλέσετε το γιατρό νωρίτερα εάν: 
Το παιδί σας δείχνει να πονάει ακόμη και το παυσίπονο δεν βοηθάει 
Μετά από μερικές μέρες, το τραύμα δείχνει ακόμη κόκκινο, πρησμένο και είναι ζεστό 
Υπάρχει έκκριση από το τραύμα
Το παιδί κάνει πυρετό 
Το παιδί δυσκολεύεται να ουρήσει